A gótika megjelenése
A sötét, erődítményszerű román templomok átadják helyüket a lobogó, tűzijátékszerű gótikus építményeknek. Ég felé törő tornyok, karcsú pillérek, bonyolult csúcsíves boltozatok. A fejlődő társadalmi élet új bútortípusokat hoz létre. A görögök és a rómaiak által alkalmazott keretbetét visszatér. Ennek nagy lendületet ad az 1220-ban feltalált fűrészmalom. A vékonyabb, könnyűszerkezetű bútoroknál hamarosan mutatkozik a famegmunkálás új technológiája. A bútor északon és nyugaton tölgyfából és diófából készül, míg keleten és délen fenyőt használnak. Bővül a bútorok száma. Új bútor az irat- és edényszekrény. Asztalaik egy része nagyobbítható kivitelben készül. A gótika stílusában készült ágy mennyezetes, baldachinos. Az ülőbútor speciális tevékenységnek készült 4-3 lábú szék, támlás és támla nélküli kivitelben, fordítható Luther szék. Díszítő elemek: csúcsív, támpillér.

A gótikus stílus a középkori Európában alakult ki, kezdetben az építészetben, majd kiterjedt a bútorokra és egyéb tárgyakra is. Ez a stílus körülbelül a 12. század közepétől a 16. századig volt jellemző, és a reneszánsz stílus váltotta fel.

A gótikus bútorok fő jellemzői:

  • Faragott Díszítések:

A bútorokon gyakran találhatóak bonyolult faragások, amelyek gyakran vallási vagy természetes motívumokat, mint például levél- és virágmintákat, bibliai jeleneteket ábrázolnak.

  • Ívelt Formák:

A gótika jellemzője a bútorok területén még az ívelt vagy hegyes formákat, amelyek az építészetben is megjelenő csúcsíves ablakokra és kapukra emlékeztetnek.

  • Erős, Masszív Anyagok:

A bútorok többnyire keményfa, például tölgyfa vagy diófa felhasználásával készültek, ami biztosította a tartósságot és a masszívságot.

  • Függőleges Vonások és Íves Élek:

A gótikus bútorok gyakran jelenítenek meg függőleges vonásokat, amelyek a magas, karcsú gótikus épületek törekvését tükrözik az ég felé.

  • Színek és Festések:

Gyakran festettek vagy színezettek voltak a bútorok, néha aranyozással vagy más fémes díszítésekkel kiegészítve.

  • Funkcionalitás:

A gótikus bútorok gyakran magukban foglaltak rejtett fiókokat és egyéb praktikus funkciókat, melyek a tárgyak tárolását és a mindennapi használatot segítették.

  • Oltárok, Szekrények és Székek:

Népszerű gótikus bútorok közé tartoztak az oltárok, a faragott szekrények és a magas háttámlájú székek, amelyek hatalmat és tekintélyt sugalltak.

A gótikus bútorok ma is népszerűek, különösen azok számára, akik szeretik a középkori stílusban berendezett otthonokat vagy a történelmi dizájnt. Ezek a bútorok kiválóan kiegészíthetik a hagyományos, rusztikus vagy akár modern enteriőröket is, hozzáadva egyedülálló és lenyűgöző hangulatot.


Loading