A barokk stílus

Elnevezését az olasz „borocco” után nyerte, amely görbe, szabálytalan alakú kagylót jelent. A kor kezdete a XVI. század végére tehető, a reneszánsz szerves továbbfejlődésének kell felfogni. E kor minden szabály ellen van. Nem szereti a szögletes formákat, kör helyett ellipszist használ. A barokk formailag az első olyan stílus, amely a mai bútorokhoz legközelebb áll. A famegmunkálásból indul ki. A bútor teljesen független az építészettől. Az ajtókat márvánnyal szegélyezik, az asztalokat textíliákkal vonják be, amelyet mélyen lelógó rojtokkal díszítenek. Az ülőbútor és fekvőbútor egész felületét bőrrel és bársonnyal vonják be. A bútor anyaga tölgyfa, melyet paliszander- és ébenkitöltésekkel tesznek széppé. Ebben az időben bontakozik Kína Európa felé. Így a kínai lakkfestés nagy hatással van az asztalosságra.

Egy új mérföldkő a bútorgyártás művészetében

Megjelenik a politúrozás. Franciaország a stílusok melegágya lesz. XIV. Lajos király a királyi bútorgyárat, amely élén André Crolhes Bull, a legjobb asztalos dolgozik.

Gyönyörű berakásokat készít, fából, márványból, fémből és elefántcsontból. Franciaországban a szekrényfélék közül a pénz-, az érem- és a kabinetszekrényeket készítették. Megjelenik egy új, tekintélyt parancsoló bútordarab is: az íróasztal. Amely szintén a társadalmi helyzetet szimbolizálja és komolyságot kölcsönöz tulajdonosának. Bár valóban egy új státusz szimbólum is született az íróasztallal, valójában egy praktikai megoldásként készült.


Loading