A Tigris és az Eufrátesz folyók vidékén van tudomásunk az első civilizált népekről, Mezopotámia területén. Ezen a vidéken találhatók az első városállamok; Bábel, Ninive. Építészetükre az erődítményes építkezés nyomja rá a bélyegét. Mezopotámia építészetére sokszor 8 méteres falakat is építenek. Merev szimmetrikus csoportosításban. A babilóniai és az asszír szépségideál a nehézkes, szolid, vaskos forma. Általában a nagy méreteket szerették. A fát Libanonból hozatják.

Az asszír és babilóniai asztalosiparról alig vagyunk tájékozottak. A gyalut még nem ismerik, az esztergályozást igen. A bútorok követik az építészeti formákat, szerkezetük egyszerű, tartólábak és vízszintes kötőlécek. Nincs lendületes vonalvezetés. Legfontosabb bútor az ülőbútor, amelyet trónusszerűen alakítanak ki egyenes háttámlával. Ezen a vidéken katonanépek élnek, ezért az egyenes háttámla szertartásos ülésre kényszeríti használóját. Az egyszerű bútorok rojtokkal és bojtokkal vannak díszítve, a fekvőalkalmatosság a pamlaghoz hasonló hengerpárnával készített.

Mezopotámiában a házak többsége agyagtéglából épült. Azok a házak, amelyek gazdagabb tulajdonosokhoz tartoztak, kőből épülhettek. Az egyik legjellemzőbb bútor a „banzkó” volt, ami egy alacsony asztalszerű tárgy, gyakran az étkezésekhez használták. A legtöbb háztartásban található volt. Már a párnák és szőnyegek használata is elterjedt volt. Az asztalok mellett kanapék és székek is használatosak voltak. Bőrből és textíliákból készült párnák és szőnyegek gazdagabb kivitelezéssel.

A mezopotámiai bútorok gyakran voltak díszítettek faragásokkal és festésekkel. Az épületek falait is díszíthették csempékkel és freskókkal. A mezopotámiai bútorok és berendezések gyakran hordoztak szimbolikus jelentéseket. Például a banzkó, mint étkezőasztal, szociális együttlétet és vendégszeretetet is kifejezhetett.


Loading